Onze webshop maakt gebruik van cookies om een betere gebruikerservaring te bieden. Wij raden u aan om het gebruik ervan te accepteren. 

Chinon Baudry-Dutour is het prachtige resultaat van een samenwerking tussen twee gepassioneerde wijnproducenten met een grote liefde voor Chinon, Christophe Baudry en Jean-Martin Dutour. Ze startten hun samenwerking in 1993, na de komst van Jean-Martin naar Chinon.

In 2003 werd Baudry-Dutour opgericht. Hierin zijn vier domeinen in Chinon verenigd, waaronder het befaamde Château de la Grille. Als buitenstaander was Jean-Martin Dutour een van de eersten die nieuwe technieken in de wijngaard introduceerde, inmiddels gemeengoed: het laten staan van gras tussen de rijen, hogere rijen om meer bladgroei per tros te hebben, ontbladeren om de rijping in de zon te bevorderen. Allemaal maatregelen die de rijpheid van Cabernet Franc, en daarmee de aantrekkelijkheid van de wijnen van Chinon, sterk hebben vergroot. Dat oude ‘groenige’ toontje kom je steeds minder tegen.

‘TROGLODYTE’, CAVEN WONINGEN
De grotten werden voornamelijk gegraven om de stenen te onttrekken die werden gebruikt om de omliggende gebouwen te maken. Dankzij hun grote formaat en stabiele temperatuur gebruiken ze vandaag om de wijnen te rijpen in vaten of in “foudres” (grotere vaten).

Sommige delen van de grotten werden ook gebruikt als woningen. De centrale grot met zijn schoorsteen was tegelijkertijd een keuken, een eetkamer en een slaapkamer. Jérémy, de laatste bewoner, verliet de grot pas in 1911 om te gaan wonen in het aangrenzende kleine huis, dat net was voltooid. Na het vertrek van Jérémy woonde een klompenmaker in de kamer op de begane grond van dit kleine huis tot de jaren 1960, daarna werden er proeverijen gehouden.

Naast de wijnkwaliteitsnormen is het de dagelijkse zorg om de impact op het milieu te verminderen. Ze zuiveren het afvalwater door lagunes, sorteren het afval op recycling, gebruiken hernieuwbare energie (ventilatie) om een koele temperatuur in de wijnmakerij te handhaven en zijn ze betrokken bij het proces van het drastisch verminderen van ons gebruik van fytosanitaire producten.

Maar dit betekent niets zonder een sterke sociale betrokkenheid. Door de kwaliteit te verbeteren, hebben ze een nieuwe benadering van het werk waardoor ze de werklast het hele jaar door kunnen beheren en de werkgelegenheid behouden. Bijvoorbeeld door de concurrentie tussen het handmatig oogsten en oogsten met de machine te laten varen en de voordelen van elke techniek te gebruiken.

Ze doen wat ze ‘vendanges-negatieven’ noemen, dat wil zeggen dat ze met de hand alleen de beste druiven selecteren, de andere weggooien en dan kunnen we de beste druiven sneller met de machine oogsten. Dit creëert ook om werk te doen vóór de oogst, normaal gesproken een slappe periode. Deze aanpak heeft stabiele en langdurige banen gecreëerd in plaats van seizoens- en korte termijnbanen.

Baudry Dutour runt vandaag vier landgoederen in Chinon, elk met dezelfde hoge kwaliteitsnorm – een dagelijkse inspanning die de beheersing van zowel voorouderlijke als innovatieve methoden vereist om de essentie van hun onderscheidende en gevarieerde landen te onthullen.

Actieve filters

€ 10,50Prijs
Amaranthe Cabernet Franc

Baudry Dutour | 2018

Loire
Licht & Fruitig
Cabernet Franc
€ 10,50Prijs
Amaranthe Cabernet Franc
  Loire
  Cabernet Franc in zijn puurste vorm, zonder gebruik van eiken vaten. Gemaakt van een selectie van de beste druiven van 4 verschillende wijngaarden. Granaatrode kleur, aromatische neus van vers rood fruit met een vleugje zoethout, zacht en levendig. Licht gekoeld serveren op warme dagen. 
  € 10,50Prijs
  € 25,00Prijs
  Chateau de la Grille

  Baudry Dutour | 2020

  Loire
  Zacht & Rond
  Cabernet Franc
  € 25,00Prijs
  Chateau de la Grille
   Loire
   Chateau de la Grille wordt beschouwd als de referentie voor topwijnen uit Chinon. Deze komt uit het topjaar 2015, een jaar met enorm bewaarpotentieel. Granaatkleur, briljant. Neus van rijp fruit, verse vijgen met een vleugje vanille. De aanzet in de mond is rond, complex met pittige tonen. Prachtige afdronk. 
   € 25,00Prijs